Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 8 ilde AR-GE harcamaları, afetin etkilerine rağmen önemli bir artış gösterdi. 2019-2023 döneminde bölgedeki AR-GE harcamaları 8 katına çıkarken, 2023'teki toplam harcama bir önceki yıla göre yüzde 100 artarak 8 milyar 382 milyon liraya ulaştı.

ABD'den Gürcistan’a yaptırım uyarısı ABD'den Gürcistan’a yaptırım uyarısı

Bölge Bazında En Fazla Harcama Adıyaman ve Gaziantep'ten
2023'te, deprem bölgesindeki en büyük harcama 3 milyar 26 milyon lira ile Adıyaman, Gaziantep ve Kilis illerinde yapılırken, bu bölgeyi 2 milyar 881 milyon lira ile Hatay ve Kahramanmaraş takip etti. Osmaniye, Diyarbakır ve Şanlıurfa da önemli harcama yapan diğer iller arasında yer aldı.

AR-GE Personeli Sayısı Artıyor
Deprem bölgesindeki AR-GE harcamalarındaki artış, insan kaynağına da yansıdı. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye bölgelerinde AR-GE personeli sayısı 355 kişi artarken, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis bölgelerinde ise 22 kişilik bir artış yaşandı. Öte yandan, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ise personel sayısında 26 kişilik bir azalma görüldü.

Depremin Etkileri Altında AR-GE Yatırımlarının Sürdürülmesi
Türkiye’nin depremlerden en çok etkilenen illerinde AR-GE faaliyetlerinin artarak devam etmesi, bölgedeki ekonomik iyileşme çabalarının yanı sıra bilimsel ve teknolojik ilerlemenin de önemsendiğini gösteriyor. Bölgede AR-GE yatırımlarının artması, hem yerel kalkınmaya hem de ülke genelinde inovasyon ve sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlıyor.