TBMM, ülkenin parlamento tarihini dijitalleştirerek geçmişe ait önemli belgeleri erişime sunuyor. Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı'nın başlattığı "Dijital Parlamento Projesi" ile Türk parlamento tarihine ait 30 milyona yakın belgenin tasnif ve dijitalleştirilmesi sağlandı. Şu an itibariyle 12 milyon belge dijital ortama aktarılmış durumda. Bu belgeler, "Arşiv Yönetim Sistemi" yazılımı ile hızlı ve kolay bir şekilde erişilebiliyor.
Proje, 2022'de yapılan fizibilite çalışmalarının ardından geçen yıl devreye alındı ve bu yıl veri aktarım süreci başladı. Yeni sistem sayesinde, kullanıcılar arşiv belgelerine; kişi adı, yer adı, tarih ve konu başlıkları gibi filtrelerle hızlıca ulaşabiliyor. Ayrıca, sistemdeki 12 milyon dijital görüntüde tam metin araması yapılabiliyor. Yıl sonuna kadar 1 milyon görüntünün daha sisteme eklenmesi hedefleniyor.
TBMM'nin dijital arşivine erişim, tüm birimlerin çevrim içi hale getirilmesiyle daha da hızlanacak. Arşivde, İstiklal Mahkemeleri, Yassıada, TBMM tutanakları, hatıralar, kanunlar, kararlar ve gazeteler gibi birçok önemli belge yer alıyor. Ayrıca, 1831 yılından itibaren yayımlanmış 2.459 dergi ve 782 gazetenin dijitalleştirilmesi süreci de devam ediyor.
Dijitalleştirilen gazete arşivleri arasında Akşam, Cumhuriyet, Milliyet ve Vatan gibi önemli basın organlarının görüntüleri bulunuyor. 116 farklı gazetenin 5 milyon görüntüsü sisteme yüklenmişken, 1 Ekim 2024 itibariyle tüm ulusal gazeteler dijital ortamda arşivleniyor.
Açık erişim sistemi sayesinde, haritalar, siyasi parti yayınları ve TBMM yayınları gibi belgeler de dijitalleştirilerek kullanıcılara sunuluyor. Bu dijital arşiv, TBMM'nin bilgiye erişim noktasında önemli bir adım olarak tarihe geçiyor.