Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararının, İsrail'e yönelik hukuki ve siyasi baskıları artırarak Batılı ülkelerin silah ambargolarını gündeme getirebileceği değerlendiriliyor.
Kudüs
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Gazze'deki savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında verdiği tutuklama kararı, dünya çapında yankı uyandırdı. İsrail yönetiminin tutumuyla bu süreci hızlandırdığına dikkat çeken uzmanlar, kararın Batılı ülkelerin İsrail'e yönelik yeni yaptırımlarını tetikleyebileceğini belirtiyor.
Haaretz gazetesinden Amos Harel, UCM'nin kararının, İsrail'in uluslararası platformlarda yalnızlaşmasına neden olabileceğini ve Batı ülkelerinde silah ambargolarının uygulanmasının önünü açabileceğini yazdı. Harel, “Bu gelişme, birçok ülkede İsrail askerleri ve komutanlarına yönelik suç duyurularını ve soruşturmaları hızlandırabilir” ifadesini kullandı.
"İsrail'in tutumu süreci hızlandırdı"
İsrail Demokrasi Enstitüsü'nden Dr. Eran Shamir-Borer, İsrail’in iç soruşturma mekanizması kurmamasının bu karara zemin hazırladığını vurguladı. Borer, “Etkili bir soruşturma yapılmış olsaydı, UCM süreci farklı gelişebilirdi” dedi.
Kararda Netanyahu ve Gallant'ın, sivilleri hedef alan saldırılar düzenlediklerine dair şüphelerin bulunduğu belirtilirken, Netanyahu’nun UCM’ye taraf 120’den fazla ülkeyi artık ziyaret edemeyebileceği ifade edildi.
Uzmanlar, İsrail'in sadece ABD’nin desteğine güvenerek hareket etmesinin tehlikeli bir strateji olduğunu ve daha geniş bir uluslararası uzlaşıya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.