Sağlık Bakanlığının Ücretsiz Aşılarıyla 13 Hastalığa Karşı Koruma Sağlanıyor
Sağlık Bakanlığı, 13 hastalığa karşı uyguladığı ücretsiz aşı programı ile vatandaşların sağlığını korumaya devam ediyor. Bu aşılar, difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, çocuk felci, hepatit gibi tehlikeli hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı
Türkiye, 1981 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nı yürütüyor. Bu program sayesinde her çocuğun yaşamını kurtaran aşılara eşit erişimi sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı, çocukluk dönemindeki bu aşılara ek olarak, 13 farklı hastalığa karşı ücretsiz aşı hizmeti sunuyor.
Aşıların Önemi
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, "Aşı sayesinde insanlığın karşılaştığı birçok tehlikeli hastalık gündemimizden çıktı. Bu aşılama sayesinde çocuk felci gibi hastalıklar artık görülmüyor," dedi. Demirkol, son yıllarda aşıya karşı artan tereddütlere dikkat çekerek, "Aşılar, güçlü bir toplum için hayati önem taşıyor. Sağlık okuryazarlığı ve doğru bilgilendirme ile bu tereddütlerin ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz," açıklamasında bulundu.
13 Hastalık ve Ücretsiz Aşılar
Sağlık Bakanlığı, difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokoka bağlı hastalıklar için ücretsiz aşı hizmeti sunuyor. Bu hizmet, hem çocuklar hem de yetişkinler için sağlanıyor.
Aşı Tereddütlerine Karşı Eğitimler
Aşı kararsızlığını azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı, tüm illerde doğru bilgileri vatandaşa ulaştırma çalışmaları yürütüyor. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezlerinde aşı hakkında eğitimler veriliyor.
Güçlü Bir Toplum İçin Aşı
Demirkol, Türkiye'nin aşı bağışıklama programıyla dünya çapında örnek bir ülke olduğunu belirterek, "Aşı, sağlıklı bir toplumun temelidir. Vatandaşlarımızın aşı tereddütlerini ortadan kaldırarak, güçlü bir toplum için birlikte hareket etmeliyiz," dedi.